[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:40 عصر ] [ هادی گرافبک ]
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:33 عصر ] [ هادی گرافبک ]
عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع دوم
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:31 عصر ] [ هادی گرافبک ]
توصیه های اساسی برای کنترل پره دیابت
· وضعیت پره دیابت را جدی بگیرید: در پره دیابت، سطح گلوکز خون افزایش می یابد اما به اندازه ای نمی رسد که بتوان آن را به عنوان (دیابت) در نظر گرفت ولی این بدین معنا نیست که وضعیت (پره دیابت) بی ضرر است چرا که پره دیابت به احتمال زیاد به دیابت (و سایر بیماری های مرتبطه) منجر خواهد شد و از هم اکنون یک خطر برای سلامت قلب شما می باشد.
نکته آخر اینکه : پره دیابت یک خطر همیشگی برای سلامت آینده شما به حساب می آید لذا از هم اکنون باید برای بهبود آن تلاش کنید و صبر نکنید تا اوضاع بدتر شود.
بر روی اصلاح سبک زندگی تان تمرکز کنید:
اصلاح سبک زندگی اولین اقدامی است که در مواجهه با پره دیابت باید آن را انجام دهید. و امروزه اکثر مراکز بالینی معتبر مربوط به پره دیابت و دیابت نوع 2 ، به این نتیجه رسیده اند که گام اول و کلیدی برای بهبود پره دیابت اصلاح سبک زندگی است.
اقداماتی که اغلب مراکز بالینی به افراد پره دیابتی توصیه می کنند به شرح زیر هستند:
· کاهش 5-10% از وزنتان .
· حداقل هفته ای 5 مرتبه و هر مرتبه 30-60 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط را انجام دهید.
· رژیم غذایی کم چرب و حاوی مقادیر فیبر کافی را مصرف نمایید.
· برای کاهش فشار خون می بایست نمک دریافتی تان (سدیم دریافتی) را کاهش دهید.
· از مصرف مشروبات الکی به طور جدی پرهیز نمایید.
· برای پیشگیری از ایجاد لخته های خون در عروق خونی می توان
عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع دوم
دیابت بیماری است که با افزایش میزان قند خون در اثر کمبود ترشح انسولین ( دیابت نوع یک) و یا اختلال در فعالیت انسولین (دیابت نوع دو) بروز پیدا می نماید. بیش از 90 در صد مبتلایان به دیابت به دیابت نوع دو گرفتار می باشند. از آنجا که شیوع دیابت نوع دوم در طی سالهای اخیر افزایش بی رویه ای پیدا نموده و از طرف دیگر سن ابتلا به این نوع دیابت نسبت به دهه های قبل به مراتب کاهش یافته و به عبارت دیگر جوانان بیشتری به این نوع دیابت مبتلا می گردند، لذا شناسایی عوامل خطر دیابت باعث شناخت زودتر این بیماری و پیشگیری در مراحل اولیه و در نهایت در جلوگیری از بروز عوارض دیابت بسیار مفید خواهد بود.
آخرین یافته های پزشکی نشان می دهد که موارد زیر از عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع دوم هستند، البته به این معنا نیست که هرکس ریسک فاکتورهای زیر را داشته باشد حتما به دیابت مبتلا می شود و ممکن است که افرادی برخی علایم زیر را داشته باشند ولی هرگز به دیابت نیز مبتلا نگردند، ولی داشتن علایم زیر شانس ابتلا به دیابت را افزایش می دهد.
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:27 عصر ] [ هادی گرافبک ]
اهمیت تشخیص و درمان پره دیابت
دیابت یک روزه به سراغ شما نمی آید. لذا هر چه شما این بیماری را زودتر تشخیص دهید در درمان آن موفقتر خواهید بود. اگرچه دیابت و بویژه مرحله قبل از دیابت در خیلی از موارد علائم اختصاصی ندارد اما در افرادی که خطر بروز دیابت بیشتر است با آزمایش استاندارد خون همانطور که گفته شد شما می توانید اختلال تحمل قند را تشخیص دهید. بر همین اساس با تشخیص به موقع پره دیابت قبل از ظهور بالینی دیابت ، می توانید هم از ابتلا به دیابت نوع 2 پیشگیری کنید و هم از سایر عوارض خطرناک که به همراه این شرایط بروز می کنند (مانند بیماری های قلبی عروقی) پیش گیری نمایید. از آنجا که شروع عوارض نامطلوب قلبی و عروقی و نیز تاثیرات منفی دیابت در سایر ارگانهای بدن حتی در قبل از ظهور قطعی دیابت شروع می گردد، تشخیص سریع و به موقع مرحله قبل از دیابت برای پیشگیری از ظهور این عوارض نیز بسیار مفید خواهد بود.
یک مطالعه بزرگ در طی 3 سال نشان داده است که خطر توسعه بیماری دیابت نوع 2 در افرادی که الگوی زندگی خود را تغییر دادند و پره دیابت را درمان نمودند کاهش یافت . تغییرات سبک زندگی شامل: افزایش فعالیت بدنی و ورزش به همراه کاهش وزن ملایم می باشد. درمان شامل استفاده از برخی داروهایی بود که حساسیت به انسولین را افزایش می دهند . مطالعه نشان داد که با اصلاح مرحله پره دیابت می توان شانس ابتلا به دیابت نوع2 را در افراد پره دیابتی تا 60% کاهش داد. اصلاح الگوی زندگی و افزایش فعالیت بدنی به همراه کاهش وزن ملایم می تواند در پیش گیری از بروز دیابت نوع 2 حتی می تواند از دارو درمانی هم مفیدتر واقع شود. در برخی افراد پره دیابتی ، مداخله به موقع می تواند حقیقتا سطوح افزایش یافته گلوکز خون را به سطح نرمال و سالم بازگرداند.
درمان پره دیابت
· از یک رژیم سالم برای حفظ سلامت قلب پیروی کنید و وزن خود را کاهش دهید.حتی اگر شما از افزایش وزن بی رویه رنج می برید نگران نباشید چرا که بر اساس تحقیقات انجام شده کاهش وزن 5-10% از وزن شما و حتی قبل از رسیدن به وزن مطلوب می تواند تاثیر بسیاری در تنظیم قند خون داشته باشد.
· فعالیت بدنی: سعی کنید 30 دقیقه فعالیت بدنی روزانه را برای 5 روز در هفته انجام دهید. می توانید این 30 دقیقه فعالیت بدنی را به دوره های زمانی کوتاه تر تقسیم کنید : برای مثال 3 دوره 10 دقیقه ای. فعالیت بدنی ای را انتخاب کنید که از آن لذت می برید ، برای مثال پیاده روی. در مطالعه ای که پیش تر ذکر کردیم سطح مطلوب فعالیت بدنی به میزان حداقل 150 دقیقه در هفته در نظر گرفته شد.
· استعمال سیگار و دخانیات را ترک نمایید. سیگار مقاومت به انسولین را افزایش داده و شانس ابتلا به دیابت را در شما زیاد می نماید.
· کلسترول و فشار خون بالای خود را درمان کنید.
افراد پره دیابتی بسیاری در سراسر جهان و نیز در کشور ایران وجود دارد و افراد مستعد به پره دیابت می بایست مراکز بالینی مربوطه را شناخته و تحت نظر متخصصین مربوطه وضعیت سلامت خود را ارتقا دهند.
تخمین زده می شود که چیزی در حدود 57 میلیون فرد پره دیابتی در امریکا وجود دارد و اگر شخصی یکی از افراد پره دیابتی ساکن امریکا باشد ، انجمن دیابت و نیز مرکز آموزشی و درمانی در آنجا وجود دارد که می تواند رهنمود هایی را برای افراد ارائه دهد. در کشور ما ایران نیز متخصصین دیابت، تغذیه و مراکز بالینی یافت می شوند که افراد می توانند با مراجعه با آنها وضعیت پره دیابت و دیابت خود را بهبود دهند.
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:26 عصر ] [ هادی گرافبک ]
علایم مرحله قبل از دیابت
اگرچه اغلب افراد پره دیابتی هیچ علایم خاصی ندارند ولی ممکن است برخی از علایم دیابت در آنها دیده شود مانند: تشنگی های نامعمول، تکرر ادرار، تاری دید و خستگی های بیش از حد. یک بررسی بالینی ممکن است برخی از نشانه های احتمالی ابتلا به پره دیابت را نشان دهد.
بیماریابی
شما می باسیت برای بررسی تشخیص پره دیابت آزمایش دهید اگر:
· در سن بالای 45 سال هستید.
· دارای هر یک از ریسک فاکتورهای ابتلا به دیابت می باشید.
· دارای اضافه وزن و یا نمایه توده بدنی(BMI) بیش از 25 می باشید.
· به نژادهای با خطر زیاد برای ابتلا به دیابت تعلق دارید .
· اگر در گذشته سابقه عدم تحمل گلوکز داشته اید (قسمت های پایین تر را نگاه کنید) و یا سطح گلوکز خون ناشتای شما پایین است (قسمت های پایین تر را نگاه کنید).
· اگر سابقه دیابت بارداری دارید و یا کودکی با وزن بیش از 4 کیلوگرم را به دنیا آورده اید.
· دارای گروهی از عوارض مربوط به سندرم متابولیک باشید که این عوارض عبارتند از : کلسترول و تری گلیسریدبالا، بالا بودن سطوح کلسترول (LDL)وپایین بودن سطوح کلسترول(HDL)، چاقی مرکزی و شکمی، فشار خون بالا و مقاومت به انسولین.
· دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک هستید.
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:25 عصر ] [ هادی گرافبک ]
تشخیص
پزشکتان برای بررسی ابتلا به دیابت در شما، می تواند از 2 نوع تست آزمایشگاهی استفاده کند: 1-تست میزان گلوکز پلاسمای خون ناشتا (FPG) و 2- تست تحمل گلوکز خوراکی(OGTT)
در آزمایش تست گلوکز خون ناشتا، پس از 8 ساعت از نخوردن غذا سطح گلوکز پلاسمای خون شما اندازه گیری می شود. این ارزیابی آزمایشگاهی می تواند تخمین بزند که آیا بدن شما گلوکز را به خوبی متابولیزه می کند و یا خیر. اگر پس از انجام آزمایش گلوکز خون ناشتا، سطح گلوکز خون شما نامناسب نشان داده شود می توانید آن را (اختلال در گلوکز ناشتا) نیز بنامید که این حالت احتمال وجود (پره دیابت) را در شما مطرح می کند.
تفسیر نتایج تست گلوکز خون ناشتا (FPG)
نتیجه آزمایش(FPG) |
وضعیت |
کمتر از 100 میلی گرم/دسی لیتر 100-125 میلی گرم/دسی لیتر بیش از 126 میلی گرم/دسی لیتر در 2 مرتبه آزمایش و یا بیشتر |
طبیعی پره دیابت دیابت |
آزمایش غربالگری سلامت دیگری که ممکن است پزشک معالجتان از آن استفاده کند تست تحمل گلوکز خوراکی(OGTT) می باشد. در این آزمایش سطح گلوکز خون شما در 2 مرتبه : یکبار پس از ناشتایی و یکبار 2 ساعت پس از نوشیدن یک آشامیدنی غنی از گلوکز ، اندازه گیری می گردد. اگر سطح گلوکز خون شما 2 ساعت پس از مصرف آشامیدنی غنی از گلوکز، بالاتر از حد طبیعی بود می توانید آن را (اختلال عدم تحمل گلوکز) بنامید و این عارضه احتمال ابتلا به پره دیابت را در شما مطرح می کند.
تفسیر نتایج تست تحمل گلوکز خوراکی(OGTT)
نتیجه آزمایش (OGTT) |
وضعیت |
کمتر از 140 میلی گرم/دسی لیتر 140-199 میلی گرم/دسی لیتر بیشتر از 200 میلی گرم/دسی لیتر |
طبیعی پره دیابت دیابت |
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:25 عصر ] [ هادی گرافبک ]
مرحله پیش از دیابت
دیابت از بیماریهای مزمنی است که بدلیل اختلال در متابولیسم قند ایجاد می گردد. شما یک روزه مبتلا به دیابت نمی شوید. بلکه این بیماری معمولا با اختلال تحمل گلوکز که اصطلاحا مرحله پره دیابت و یا قبل از دیابت شناخته می شود، آغاز می گردد. پره دیابت که به عنوان عارضه عدم تحمل گلوکز نیز شناخته می شود معمولا هیچ علایم خاصی ندارد. این حالت اغلب قبل از ابتلاء جدی به دیابت نوع دوم بروز می کند. بیش از 50 میلیون از افراد بالای 20 سال در ایالات متحده امریکا در مرحله پره دیابت هستند یعنی قند خون آنها بالاتر از سطح نرمال است ولی در حدی بالا نیست که بتوان آن را دیابت در نظر گرفت. اگرچه آمار دقیقی در این زمینه در ایران موجود نیست ولی به نظر می آید که در کشور ایران نیز افراد بسیاری مبتلا به (پره دیابت) هستند. مطالعات انجام شده در شهر تهران نشاندهنده ابتلا یک سوم از بالغین به دیابت و یا مرحله قبل از دیابت می باشد.
همواره پزشکان برای تشخیص به موقع پره دیابت اهمیت بسیار قائلند چرا که معالجه و بهبود شرایط نامساعد در (پره دیابت) ممکن است از بروز مشکلات جدی در سلامت افراد پیشگیری کند . برای مثال تشخیص به موقع و درمان پره دیابت می تواند از بروز دیابت نوع دوم و عوارض مرتبط با آن مانند بیماری قلب و عروق، مشکلات بینایی و بیماری های کلیوی پیشگیری کند. مطالعات اخیر نشان می دهد که عوارض مرتبط با دیابت ، اغلب قبل از تشخیص بالینی دیابت ایجاد می گردند و بر این اساس تشخیص دیابت در مراحل اولیه و نیز مراحل قبل از بروز دیابت دارای اهمیت خاص خواهد بود.
افراد در معرض خطر دیابت نوع دو
افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع2 که باید مراقب آنان بوده تا بتوان در مرحله قبل از دیابت آنان را تشخیص داد، به شرح زیر می باشند:
· افراد با سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع 2
· زنانی که سابقه ابتلا به دیابت بارداری را دارند و یا دارای فرزندی با وزن تولد بیشتر از 4 کیلوگرم بوده اند.
· زنانی که سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند.
· امریکایی های با نژاد افریقایی، امریکایی های بومی، لاتین ها، افراد جزایر اقیانوس آرام، گروه های اقلیتی که به طور نا متجانس تحت تاثیر دیابت هستند و...
· افرادی که دارای اضافه وزن و یا چاق هستند ، به خصوص افرادی که چاقی شکمی دارند.
· افرادی که سطوح کلسترول و تری گلیسرید خونشان بالا می باشدو سطح کلسترول بد(LDL) در آنها بالا و سطح کلسترول خوب(HDL) در آنها پایین است.
· افراد غیر فعال و با فعالیت بدنی کم
· افراد مسن: با افزایش سن توانایی تنظیم مناسب گلوکز خون کاهش می یابد و لذا خطر ابتلا به دیابت نوع دوم افزایش می یابد.
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:24 عصر ] [ هادی گرافبک ]
پایش قند توسط خود بیمار
پایش سطح گلوکر خونتان در طی دفعات معین در طی روز به شما کمک می کند تا تخمین بزنید که آیا الگوی رژیم غذایی و فعالیت بدنی ای که دارید برای کنترل سطح قند خون شما مفید است و یا نیاز به تجویز انسولین اضافی برای حفظ رشد و نمو صحیح در فرزندتان می باشد. پزشک معالجتان از شما خواهد خواست که گزارش های ثبت مصرف غذای روزانه خود را حفظ کنید و نیز از شما خواهند خواست که با ثبت مصرف قند و شکر خانگی خود، از مصرف بی رویه قندهای ساده پرهیز نمایید.
پایش قند خون شما شامل مراحل پیچیده ای نخواهد بود: با ایجاد خراش ظریف در نوک انگشتتان با یک ابزار نوک تیز ( لانست: ابزاری شبیه یک سوزن کوچک و نوک تیزکه دردی را برای شما به همراه نخواهد داشت) و چکاندن یک قطره خون بر روی صفحه باریک تست و استفاده از یک گلوکو متر ( ابزار پایش گلوکز خون ) می توانید میزان قند خون خود را براحتی تعیین نمایید. نتایج را در دفترچه گزارش روزانه خود ثبت نمایید و سپس ابزار های یکبار مصرف استفاده شده را ( سر سوزن و صفحه تست ) را دور بریزید ( در یک حفاظ یا قوطی پلاستیکی محکم و مناسب). در هنگام مراجعه مجدد به پزشکان دفتر ثبت قند خون خود را به همراه داشته باشید. بر آن اساس پزشک شما خواهد توانست قند خونتان را ارزیابی کند که آیا گلوکز خون شما به خوبی کنترل شده است و یا خیر و نیز می تواند تخمین بزند که آیا نیاز به ایجاد تغییراتی در برنامه درمانی شما هست و یا خیر؟
در هنگام خرید گلوکومتر پزشک شماو یا داروساز در داروخانه به شما نشان خواهد داد که چگونه از گلوکز متر ( ابزار پایش گلوکز خون) استفاده کنید. هدف از این بررسی ها و پایش ها این است که تا حد امکان قند خون در سطحی نزدیک به سطح نرمال حفظ گردد.
سطوح طبیعی قند خون در دوران بارداری با افراد دیگر متفاوت است. میزان طبیعی این سطوح به شرح جدول زیر هستند:
سطوح طیبیعی قند |
زمان تست |
سطوح گلوکز پلاسمای خون کمتر از 105 سطوح گلوکز خون کامل کمتر از 95 |
قبل از صبحانه
|
سطوح گلوکز پلاسمای خون کمتر از 130 سطوح گلوکز خون کامل کمتر از 120 |
2ساعت پس از وعده غذایی |
اگر با اجرای برنامه درمانی نتایج بالا حاصل نگردند، آن موقع پزشک شما انسولین درمانی را شروع می نماید.
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:23 عصر ] [ هادی گرافبک ]
عوارض
دیابت می تواند برای روی رشد و نمو جنین در طی بارداری اثر داشته باشد. در اوایل بارداری ، دیابت مادر می تواند منجر به نقص های مادرزادی و افزایش خطر سقط جنین گردد. بسیاری از نواقص مادرزادی اثرات نامطلوبی را بر ارگان های مهم بدن مانند مغز و قلب دارند.
در طی سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداری ، دیابت مادر می تواند منجر به تغذیه بیش از حد و رشد زیاد از حد کودک گردد. داشتن نوزاد بزرگ و با وزن بالا خطر زایمان های پردرد و سخت را افزایش می دهد. برای مثال نوزاد های بزرگ اغلب برای تولد نیاز به عمل سزارین دارند و اگر به طور طبیعی متولد شوند خطر آسیب به ناحیه شانه آنها وجود داردو وزن بالای نوزاد همچنین تاخیر در زمان زایمان و خطرات کمبود اکسیژن مغز نوزاد را باعث می شود. به علاوه وقتی جنین بیش از حد تغذیه گردد و در نتیجه به دنبال آن سطوح انسولین خونش افزایش یابد، پس از زایمان، احتمال افت شدید قند خون در نوزاد وجود دارد، چرا که دیگر آن مقادیر بالای قند خون را از خون مادر دریافت نخواهد کرد.
با توجه به عوارض فوق بهترین اقدام پیشگیری از وقوع دیابت بارداری است. ولی اگر به هر دلیل مبتلا به دیابت بارداری شدید، با یک درمان مناسب می توانید علی رغم ابتلا به دیابت، یک نوزاد سالم به دنیا بیاورید.
افراد در معرض خطر
عوامل زیر خطر ابتلا به دیابت بارداری در طی دوره بارداری را افزایش می دهند:
· داشتن اضافه وزن قبل از بارداری( اگر چنانچه وزنتان از وزن ایده آل 20% و یا بیشتر ، بالاتر است)
· اگر از نژاد ها و اقوامی با خطر بالا برای ابتلا به دیابت هستید (برای مثال: در آمریکا سیاه پوستان،یا در کشور ما اقوامی که میزان بارداری در آنان بیشتر است یا هموطنان یزدی و...)
· وجود قند در ادرار.
· اختلال تحمل گلوکز و اختلال در گلوکز ناشتا ( در این شرایط سطوح گلوکز خون بالا است ولی به حدی بالا نیست که بتوان آن را دیابت در نظر گرفت. به این حالت مرحله قبل از دیابت گفته می شود)
· سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت( اگر مادر و پدر یا برادر و خواهر شما دیابت داشته باشند.)
· سابقه تولد نوزاد بیش از 4 کیلوگرم در گذشته.
· سابقه تولد نوزاده مرده در گذشته.
· سابقه ابتلا به دیابت بارداری در بارداری گذشته میزان خطر دیبات بارداری را در دفعه بعد 2-3 برابر می نماید.
· داشتن مایع آمنیوتیک بیش از حد (شرایطی که پلی هیدرآمینوس نامیده می شود)
بسیاری از زنانی که دیابت بارداری در آنان توسعه می یابد هیچ یک از ریسک فاکتورهای شناخته شده ابتلا به دیابت بارداری را ندارند.
[ دوشنبه 90/2/26 ] [ 7:21 عصر ] [ هادی گرافبک ]